De Engelse cocker spaniël: rasstaandaard

 

OORSPRONG : Groot-Brittannië.

 

 

DATUM VAN PUBLICATIE VAN DE OORSPRONKELIJK GELDENDE STANDAARD : 29.10.2003.

 

GEBRUIK : Opstoothond.

 

FCI CLASSIFICATIE :

Groep 8 : Retrievers, Opstoothonden,
Waterhonden.
Sectie 2 : Opstoothonden.
Met werkproef.

 

ALGEMEEN BEELD : Opgewekt, robuust, sportief; goed in balans; compact; de afstand van de schoft tot de grond is ongeveer gelijk aan die van de schoft tot de staartaanzet.

 

GEDRAG / TEMPERAMENT : Opgewekte natuur met een immer kwispelende staart, toont een typisch bedrijvig gangwerk, vooral wanneer een geurspoor wordt gevolgd, zonder angst voor zware dekking.

 

HOOFD :

 

SCHEDELGEDEELTE :
Schedel : Goed ontwikkeld, zuiver besneden, niet te fijn , noch te grof.
Stop : Duidelijk afgetekend, gesitueerd halfweg tussen occiput en neuspunt.

VOORSNUITGEDEELTE :
Neus : Voldoende wijd voor optimaal reukvermogen.
Voorsnuit : Vierkante.
Kaken/Gebit : Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de bovenste snijtanden nauw over de onderste passen en recht in de kaak geplaatst zijn.
Wang : Niet uitpuilend.
Ogen : Vol, maar niet uitpuilend. Donker bruin tot bruin, nooit licht, maar in het geval van lever, leverschimmel of lever en wit, donker hazelnootkleurig in harmonie met de vachtkleur; met een intelligente en zachtaardige uitdrukking maar alert, helder en opgewekt; strak aansluitende oogleden.
Oren : Lobvormig, laag aangezet ter hoogte van de oren. De dunne oorlappen reiken tot aan de neuspunt. Goed bevederd met lang zijdeachtig haar. NEK : Matig lang, gespierd. Vlot overgaand in fijne, schuinliggende schouders. Droge hals.

 

LICHAAM : Sterk, compact.

Topline : Vast, evenwijdig met de bodem, tussen het einde van de lende en de staartaanzet licht afhellend naar de staart toe.
Lende : Kort, breed.
Borst : Goed ontwikkeld met ruime borstdiepte; niet te breed noch te smal in de voorborst. Ribben goed gewelfd. STAART : Iets lager dan de rug aangezet. Steeds in beweging als uitdrukking van het opgewekte karakter van de hond, horizontaal gedragen, nooit opgericht. Naar gewoonte gecoupeerd.
Gecoupeerd : Nooit zo kort dat het typische constante kwispelen tijdens het werken onopgemerkt blijft, noch zo lang dat dit wordt belemmerd.
Ongecoupeerd : Licht gebogen, van matige lengte, in verhouding met de lengte van het lichaam zodat het geheel een evenwichtig beeld geeft; liefst niet voorbij de hak reikend. Sterk aan de basis en geleidelijk op een punt toelopend; met een goede bevedering die past bij de vacht. Levendig bewegend, in lijn met de rug gedragen, nooit hoger maar ook niet zo laag dat het op schuwheid duidt.

 

LEDEMATEN :

VOORHAND : Benen met goed gebeente, recht, voldoende kort voor geconcentreerde kracht. Niet zo kort dat ze een belemmering vormen voor de buitengewone inspanningen die van deze voortreffelijke jachthond worden verwacht.
Schouders : Schuin geplaatst en fijn.

ACHTERHAND : Breed, goed gerond, zeer gespierd; benen met goed gebeente.
Knie : Goed gebogen.
Hak : kort vanaf het hielgewricht, hetgeen een goede stuwing mogelijk maakt.

VOETEN : Stevig, met dikke voetzolen, gelijkend op die van een kat.

GANGWERK : Zuiver doorgezette beweging met goede stuwing waarbij veel grond wordt beslagen.

 

VACHT :

HAAR : Vlak, zijdeachtig van textuur, nooit stug of gegolfd, niet te overvloedig en nooit gekruld. Goed bevederde voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken.

KLEUR : Gevarieerd. Bij éénkleuren geen wit toegestaan behalve op de borst.

 

GROOTTE EN GEWICHT :

Schofthoogte bij benadering : Reuen : 39 - 41 cm (15 1/2 - 16 ins);
Teven : 38 - 39 cm (15 - 15 1/2 ins).

Gewicht bij benadering : 12,5 - 14,5 kg (28 - 32 lbs).

 

FOUTEN : Elke afwijking van bovenststaande punten moet als een fout beschouwd worden en de strengheid waarmee de fout moet worden beoordeeld moet in nauwgezette verhouding staan tot haar ernst en haar invloed op de gezondheid en het welzijn van de hond.

 

N.B. : Reuen moeten twee zo te zien normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.